Primaire Rijangst

Verschijnselen, bijvoorbeeld:
 • U bent bang dat de motor op een ongelegen moment afslaat bij het gaan optrekken, bang dat de hellingproef niet lukt, bang voor de parkeergarage, voor achteruit inparkeren tussen twee auto’s in, en noem maar op.
 • Bang dat u de ruimte verkeerd inschat in smalle straten met geparkeerde auto’s, fietsers en tegenliggers.
 • Bang om het overzicht te missen, bijvoorbeeld op grote verkeerspleinen of complexe kruispunten.
 • Vooral ook waar u niet bekend bent met de situatie. Dit is een veel voorkomend punt bij primaire rijangst.
 • Bang om niet te kunnen in- of uitvoegen of van rijstook te wisselen als het druk is.
 • Bang om in al dat soort van situaties opeens niet meer te weten wat te doen.
 • Bang om anderen in de weg te zitten met uw minder ervaren rijgedrag, de ongeduldige en agressieve rijstijl om u heen bezorgt u veel stress. Dit is vaak niet alleen maar een kwestie van primaire rijangst, maar heeft tegelijk ook psychosociale aspecten.
 • Bang om schade of een echt ongeval te veroorzaken, om een ander wat aan te doen.
De rijangst maffia ontmaskerd

Een onthullende blik op de wereld van de rijangst hulpverlening

primaire rijangst boek over rijangst hulpverlening mafia

Word wegwijs in het doolhof van methodes een aanbieders van hulp!

Download

Ligt uw primaire rijangst uitsluitend bij het invoegen etc. als het druk is, bekijk dan onze pagina over snelwegangst: Info Snelwegangst

Omstandigheden die voor u gelden, bijvoorbeeld:
 • U heeft enige tijd niet of nauwelijks gereden, of vele jaren niet meer.
 • Na het behalen van het rijbewijs had u al niet voldoende zelfvertrouwen om zelfstandig te gaan rijden, of kreeg u veel kritiek.
 • U heeft een ongeluk(je) gehad in de beginperiode van het autorijden.
 • Ondanks enige rijervaring is er bij u toch rijangst ontstaan, bijvoorbeeld na het krijgen van kinderen.
 • U durft slechts in uw eigen vertrouwde omgeving te rijden, u durft niet alléén te rijden, of u durft helemaal niet meer te gaan rijden.
 • Uw vorderende leeftijd of een gezondheidsprobleem maakt u onzeker.
 • U bent überhaupt een wat banger aangelegd type (gegeneraliseerde angst), misschien bent u ern type dat te weinig assertief is in het huidige maatschappelijke en sociale klimaat, of spelen er nog andere persoonlijke bijzonderheden. Geneer u vooral niet om ons erover te vertellen, want des te beter kunnen wij daarop samen met u inspelen.
Aanpak bij primaire rijangst:
 • Wij leren u hoe je altijd en overal voldoende overzicht krijgt en houdt. Zodat je ruimschoots op tijd weet wat je te doen staat en je nooit verrast wordt door het gedrag van anderen.
 • Wij leren u dit met onze eigen unieke zelf ontwikkelde methodiek om op een heel andere manier over de weg heen en naar het verkeer te kijken dan u geleerd heeft in de rijopleiding. Wat resulteert in een heel andere kijk-, denk- en belevingswereld achter het stuur! Ook ervaren bestuurders die wij dit leren blijken steeds weer blij verrast over hoeveel meer controle ze dat oplevert en hoeveel fijner dat rijdt.
 • Om tijdens de training hierbij zo weinig mogelijk gestoord te worden in uw concentratie en rust, kan de instructeur tijdelijk voor u schakelen en koppelen.

> Lees verder

Vooral vrouwen

Opmerkelijk is dat deze vorm van rijangst – primaire rijangst – vooral bij vrouwen blijkt voor te komen, ook komt het onder mannen ook wel eens voor. Vaak blijkt dat de wortels van de rijangst al in hun rijopleiding liggen, ook al hoeven zij zich daar toen in het geheel niet bewust van te zijn geweest met de instructeur er veilig naast.

Bij anderen verliep die rijopleiding al uitgesproken stroef, met soms ook nog een instructeur die daardoor geïrriteerd en onheus uit de hoek kon komen. Bij ons hoeft u daarvoor absoluut niet bang te zijn, hoe vaak u ook knullig functioneert. U doet dat immers niet met opzet, en zeker niet om ons daarmee te pesten. Wij begrijpen dat u het vooral zelf bent die het daarmee moeilijk heeft.

Het fundament en de benadering die deze vrouwen nodig hadden om later geen primaire rijangst te ontwikkelen, blijkt in de regulier aangeboden rijopleidingen niet standaard aanwezig te zijn. Vaak betreft het boven gemiddeld intelligente of erg perfectionistisch ingestelde leerlingen.

Dat is dan ook de reden dat Jan Voerman speciaal voor hen de lesmethodiek en benadering ontwikkeld heeft welke dat fundament wel heeft, de FEM-rijopleiding. Delen daaruit gebruiken wij dan ook bij de training en begeleiding waarmee wij u helpen om uw primaire rijangst te overwinnen!

primaire rijangst vooral bij vrouwen

Andere rijangst hulpberleners, andere visies
 • Onder degenen die veel later dan Jan Voerman zich met het fenomeen rijangst gingen bezighouden zijn er diversen die primaire rijangst vooral door een psychologische bril bekijken. Soms doordat zij juist dáárin hun opleiding hebben genoten aan HBO of universiteit, of als rijinstructeur een cursus hebben gevolgd waarin dat aspect de boventoon vormt. Daardoor kennen zij in hun aanpak dan ook niet een specifiek gerichte praktische methodiek zoals wij die ontwikkeld hebben.

Bel nu gerust voor meer informatie of  stel uw vragen vrijblijvend via het contactformulier of het offerteformulier!
Zeven dagen per week bereikbaar:  06-55120854 en 06-57335594 of mail naar info@rijlaxed.nl