Fobische Rijangst

Wat verstaan wij onder fobische rijangst?

Twijfelt u niet aan uw rijvaardigheid, maar ervaart u in zeer specifieke situaties toch grote spanning, paniekgevoelens of dwanggedachten en dwanggedrag, dan spreken wij van fobische rijangst. Daaruit vloeit vaak het gevoel en de overtuiging voort dat je niet meer in staat zult zijn om de macht over de auto te bewaren en zo een ernstig ongeval zult veroorzaken.

NIEUW!
Uitgebreide informatie- en zelfhulpgids verkrijgbaar. Lees verderop hierover meer.

De rijangst maffia ontmaskerd

Een onthullende blik op de wereld van de rijangst hulpverlening

fobische rijangst hulpverlening

Word wegwijs in het doolhof van methodes een aanbieders van hulp!

Download

Fobische rijangst: welke verschijnselen kunnen er optreden?
 • Beklemmende angst of regelrechte paniekaanvallen in specifieke situaties, zoals op de autosnelweg, op provinciale wegen met tegenliggers, op hoge bruggen of fly-overs, in bochten, in tunnels, langs water, bij het inhalen van vrachtwagens, bij het  ontbreken van een vluchtstrook of als je daar niet direct naast rijdt.
 • Vaak ervaar je bij fobische rijangst ook extra oplopende spanning bij van achteren naderende of dicht achter je rijdende (vracht)auto’s.
 • Bij fobische rijangst, dwang of een echte paniekaanval behorende lichamelijke verschijnselen zoals hyperventileren, zweethanden, verkramping in ledematen, nek of buik , duizeligheid, onscherp gaan zien, het gevoel te kunnen flauwvallen, enzovoort.
 • De hierbovenop komende heftige angst om de macht over het stuur en dus over de auto te kunnen verliezen, als gevolg van het controle verlies over jezelf.
  Deze angst voor een reëel ongeluk maakt, dat fobische rijangst wezenlijk anders en zwaarder is dan de meeste andere fobieën. Optimale behandeling ervan vereist dan ook zeer specifieke deskundigheid en vaardigheid dienaangaande bij uw behandelaar.
 • Onder fobische rijangst verstaan wij ook dwanggedachten, meestal in specifieke situaties, dat je ongewild iets rampzaligs kunt gaan doen zonder dat je dat kunt  tegen houden. Of bijvoorbeeld steeds achteraf de gedachte dat je net iemand over het hoofd hebt gezien en mogelijk hebt aangereden. Enzovoort.
 • Dwanggedrag,  overdreven handelingen waarmee je dwanggedachten of andere irreële voorstellingen van onveiligheid of angst wilt bezweren.
 • Angst voor de angst, en daardoor vermijdingsgedrag van die situaties.
 • De regelmatige of soms bijna continue  beheersing van je dagelijkse leven door je fobische rijangst, als je door te moeten rijden ermee geconfronteerd  wordt. Of als je het probleem zoveel mogelijk geheim wilt houden en met smoezen moet proberen te verdoezelen.
Fobische rijangst: welke oorzaken of omstandigheden kunnen er zijn?
 • Eén of meer gebeurtenissen in uw leven die voor grote stress zorgden, of langdurige stressproblemen, burn-out of andere psychische omstandigheden, waardoor er als het ware een knop werd omgezet en dit zich een uitweg baande achter het stuur. Ook als je deze stress al lang weer teboven bent, kan de fobische rijangst onverminderd blijven voorduren of opeens weer terugkomen. Bij een groot deel van de gevallen van fobische rijangst is stress een grote boosdoener.
 • Een ongeval of andere traumatische gebeurtenis.
 • De aard van de persoon, erfelijke factoren en chemische factoren in de hersenen kunnen een rol spelen bij fobische rijangst.
 • Geen duidelijk aanwijsbare oorzaken of negatieve omstandigheden. De opkomende paniek lijkt niets anders dan iets dat ooit ‘toevallig’ optrad, maar daarna een geautomatiseerde verkeerde reactie is geworden waarvoor je enorme angst hebt opgebouwd.
Wat is onze aanpak bij fobische rijangst?
 • Wat uw probleem ook is, bij ons start u altijd met een uitgebreide kennismaking en intake. Naar aanleiding daarvan leggen wij u uit hoe wij samen met u uw probleem kunnen gaan aanpakken.
  Afhankelijk van de hevigheid van uw rijangst kan er daarna eventueel in dezelfde afspraak al voorzichtig en in een voor u veilig voelende omgeving, een start worden gemaakt in de auto.
 • Naast een dubbele bediening is één van onze unieke aspecten dat wij middels een slim bevestigde spiegel recht van voren op uw gezicht en ogen gericht, u volcontinu kunnen monitoren qua gevoelens en gedrag. Zodat wij u naadloos feedback, aanwijzingen en mentale steun kunnen geven waar u dat nodig heeft!
 • Stap-voor-stap een intensieve training en begeleiding achter het stuur, praten over de verschijnselen en over de omgang met je gevoelens bij de onrust en de naderende paniek; u krijgt belangrijke praktische tips waaraan u direct ook veel heeft.
Onze visie

Je belevingswereld achter het stuur, lichamelijke reacties,
gevoelens en gedachten met angst en paniek,
krachtig gevoed door waar je kijkt en wat je ziet.

Dat is een belangrijk gegeven met een centrale plek in onze unieke aanpak!

ZELFHULPGIDS FOBISCHE RIJANGST, DWANG

Naast de traditionele aanpak van hierboven is er nu de keuzemogelijkheid om de zeer uitgebreide informatie- en zelfhulpgids aan te schaffen en zo éérst kennis te maken met alle theoretische en praktische aspecten van onze kennis, strategieën en algemene aanpak, met de ontelbare concrete doeltreffende tips voor achter het stuur in de situaties waarin de fobie opspeelt.

Aan de hand daarvan kunt u dan zelf beoordelen of u dit aanspreekt en u denkt daarmee iets te kunnen: als heldere gids voor zelfhulp daarmee zelf aan de slag te gaan, of om dat te doen met onze persoonlijke steun en begeleiding!

U kunt naar onze webshop gaan om nog meer over de zelfhulpgids te lezen via de volgende link: www.hoogtevrees.info/fobische-rijangst/.

Waarom u voor hulp bij fobische rijangst bij RijRelaxed moet zijn.
 • RijRelaxed is al 30 jaar geleden gestart met het ontwikkelen van inzicht en behandelmethodieken van fobische rijangst, onder andere vanuit ervaringsdeskundigheid met fobieën en paniek bij de oprichter.
 • Wij hebben inmiddels meer dan 2.000 mensen met fobische rijangst mogen helpen hun probleem te overwinnen.
 • De behandelmethode van fobische rijangst en/of dwang onderscheidt daarbij belangrijke aspecten van de problematiek, die nagenoeg nergens anders worden onderkend. Dat vertaalt zich in onze unieke methodiek.
 • Alleen bij RijRelaxed een nuttige zelfhulpgids met alle ins en outs verkrijgbaar.

Bel nu gerust voor meer informatie of  stel uw vragen vrijblijvend via het contactformulier of het offerteformulier!
Zeven dagen per week bereikbaar:  06-55120854 en 06-57335594 of mail naar info@rijlaxed.nl

Waarop is onze deskundigheid voor de behandeling van fobische rijangst gebaseerd?

De aanpak is gebaseerd op de 30-jarige expertise van Jan Voerman, de oprichter van RijRelaxed Nederland. Bovendien is hij ervaringsdeskundige:
hij heeft zelf tussen pakweg zijn 15e en 35e levensjaar zijn sociale leven en zijn carrièremogelijkheden ernstig gedwarsboomd gezien door een stevig complex van fobische problemen.

Meer lezen hierover, en over wat er zo specifiek is in onze aanpak?
Meer lezen